München lasten kanssa TOP3

Oletko lähdössä lasten kanssa Müncheniin? Lue tämä! Aloitin laatimaan postausta jo Münchenissä asuessamme kunnes se jäi Suomeen muuton jalkoihin, mutta ohessa siis lista omista suosikeistani lapsiystävällisten paikkojen joukossa. Paikat on testattu taaperoikäisen kanssa, mutta useimmat toimivat myös hieman vanhempien lasten kanssa.

TOP3 nähtävyydet

Deutsches Museum
Luonnontieteisiin ja tekniikkaan keskittyvä museo, jolla on itseasiassa kolme toimipistettä Münchenissä: varsinainen Deutsches Museum museosaarella Münchenin läpi virtaavan Isar-joen keskellä, liikennemuseo Vehkehrszentrum hieman keskustasta länteen ja ilmailumuseo Flugwerft Schleissheim kaupungin ulkopuolella Unterschleissheimissa. Kaikki ovat mielenkiintoisia ja erittäin lapsiystävällisiä kohteita!

Päätoimipiste on iso useamman kerroksen museo, jossa esitellään laajasti luonnontieteitä ja tekniikkaa ja josta löytyy myös iso ravintola, jossa on lasten leikkinurkkaus. Lisäksi museossa on erillinen lasten leikkialue, Kinderreich, jossa on ajoittain myös ohjattua toimintaa lapsille kuten maalausta ja askartelua. Museon katolle on vapaa pääsy ja sieltä aukeaa komeat näkymät joelle ja kaupunkiin!


Vehkehrszentrumissa on puolestaan esillä vanhoja autoja ja junia aina liikenteen alkuajoista nykypäivään. Entisiin messuhalleihin pystytetyssä museossa on tilaa juosta ja mennä vapaasti, mistä monet pienemmät lapset tykkäävät. Lopussa odottaa lasten leikkipaikka, jossa voi piirrellä ja rakennella isoilla legopalikoilla. Museossa ei ole kahvilaa, joten omat eväät mukaan. Vieressä tosin palvelee Bavariaparkin Biergarten, joka on viihtyisä varsinkin kesällä.


Ilmailumuseo on vastaava paikka, mutta autojen ja junien sijaan halleissa on esillä lentokoneita. Leveitä käytäviä on helppo kulkea ja mukana voi hyvin työnnellä vaikka lastenrattaita. Muutamiin koneisiin pääsee kurkkaamaan sisälle. Museo sijaitsee Schleissheimin harrastelentokentän yhteydessä, joten hyvällä säällä voi jäädä katselemaan pienkoneiden nousuja ja laskeutumisia. Vierestä löytyy myös komea Schleissheimin linna puistoineen.


Kaikki kolme museota ovat auki vuoden jokaisena päivänä klo 9-17 poislukien muutamat juhlapyhät.

Nymphenburgin linna ja puisto
Baijerin hallitsijoiden kesäresidenssinä toiminut Nymphenburgin linna on yksi Münchenin suosituimmista nähtävyyksistä ja ehdottomasti visiitin arvoinen. Rakennus on vaikuttava itsessään, mutta erityisen kaunis on linnan ympäristö kanaaleineen, patsaineen ja laajoine puistoalueineen. Sisälle linnaan on pääsymaksu, mutta puistoissa voi kulkea vapaasti. Varsinaisten linnamuseoiden lisäksi palatsin yhdessä siivessä toimii luonnonhistoriallinen Museum Mensch und Natur, joka pienestä modernisoinnin tarpeesta huolimatta on ihan mielenkiintoinen ja sopii hyvin lapsille. Museon yhteydessä on kiva kahvila. Puiston pohjoislaidalla sijaitsee vielä kasvitieteellinen puutarha Botanisches Garten.


Nymphenburg ja viereiset Gernin ja Neuhausenin alueet ovat Münchenin komeimpia ja suosittelen kävelemään linnan ympäristössä ja poikkeamaan kanaalin reunoilta sivukaduille ihailemaan lähes kartanomaisia taloja. Matkaa voi jatkaa Rotkreutzplatzille, jonka ympäristössä on paljon erilaisia kahviloita ja ravintoloita.

Olympiapark ja BMW Museum
Keskustan pohjoispuolella sijaitsevassa kukkulamaisessa Olympiapuistossa on Münchenin vuoden 1972 olympialaisia varten rakennettu Olympiastadion ja muita urheilupaikkoja, muun muassa uintikeskus ja jäähalli, ja paljon vehreää puistoaluetta. Keskellä on lampi, jossa voi ajella polkuveneillä ja jonka rannalla voi syöttää lintuja. Pieni katujuna ajelee ympäri aluetta kesäkaudella (huhti-marraskuu). Korkeuksiin kurrottavasta Olympiatornista avautuu kaupungin komeimmat näkymät. Tornin vieressä sijaitsee myös Münchenin Sea Life, joka ei ole erityisen iso mutta toki pienten lasten mielestä mielenkiintoinen. Puistossa on useita ruokavaunuja, joista voi ostaa makkaroita, suolaisia ja makeita lettuja sekä jäätelöitä ja muita herkkuja.


Olympiapuistosta pääsee kävelysiltaa pitkin kehätien toiselle puolelle, jossa sijaitsee arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen Olympiakylä sekä Baijerin ylpeyden BMW:n pääkonttori ja  BMW Welt. Varsinaiseen BMW Weltiin on ilmainen sisäänpääsy. Siellä esitellään uusimpia autoja ja muuta viimeaikaista kehitystä alalla. Tämän lisäksi kompleksissa on BMW Museum, jonne on sisäänpääsymaksu ja jossa on esillä BMW-malleja eri vuosikymmeniltä.

TOP3 lapsikohteet

Münchenin eläintarha
Isar-joen rannalla keskustan eteläpuolella sijatseva eläintarha Tierpark Hellabrunn on oiva kohde lapsiperheille. Paikalle pääsee näppärästi U3-metrolla suoraan Marienplatzilta (asema: Thalkirchen). Eläintarha on suhteellisen iso eikä kaikkea ehkä ehdi yhdellä kertaa näkemään, mutta erittäin vehreässä ja pienten jokien halkomassa puistossa on mukava käveleskellä. Heti pääsisäänkäynnin jälkeen on vuohiaitaus, jonne voi mennä pientenkin lastenkin kanssa silittelemään kilejä. Kuljettaessa samaa laitaa eteenpäin vastaan tulee ensin leikkipuisto, sitten pikkujuna ja törmäilyautot ja lopuksi kotieläinalue, jossa voi taputella vuohien lisäksi lehmiä ja poneja. Ruokaa eläintarhasta saa useastakin ravintolasta ja kojusta, mutta se on saksalaiseen tyyliin melko epäterveellistä koostuen lähinnä ranskalaisista, makkaroista ja pizzasta.


Vinkki: eläintarhan lähellä Isar-joen rannoilla ja saarilla sijaitsee Flaucherin virkistysalue, jonne paikalliset kokoontuvat sankoin joukoin viettämään kesäpäivää grillaillen ja uiden. Poislähtiessä kannattaakin kävellä vähintään ensimmäinen metroväli joenrantaa ja vaikkapa pysähtyä Flaucherin Biergartenissa, jossa on myös siisti lasten leikkipaikka. Jos virtaa riittää niin vehreää ja komeiden rakennusten ja siltojen reunustamaa jokea pitkin voi jatkaa aina keskustaan saakka.

Maauimalat
Helteisenä kesäpäivänä ehdoton vierailukohde on jokin Münchenin lukuisista maauimaloista eli Freibadeista. Näin ajattelevat toki kaikki muutkin, mutta uimalat ovat isoja puistoja, jonne kyllä mahtuu sekaan ja josta löytyy tarvittaessa rauhallinen oma nurkkaus. Useimmiten altaita on vähintään kolme: pikkuisten kahluuallas, isompien lasten allas liukumäkineen ja hyppyreineen sekä varsinainen iso allas uimaratoineen. Voin lämpimästi suositella ainakin seuraavia isompia maauimaloita:

Dantebad, Postillonstraße 17, keskustan luoteispuolella Olympiapuiston lähellä (U-Bahn Gern tai Westfriedhof)
Michaelibad (kuvassa), Heinrich-Wieland-Straße 24, keskustan itäpuolella samannimisen U-Bahn-aseman vieressä
Schyrenbad, Claude-Lorrain-Straße 24, joen itäpuolella pari kilometriä ytimestä etelään (U-Bahn: Kolumbusplatz)


Mikäli olette Münchenissä talviaikaan ja kaipaatte pulikoimaan, ykkösvaihto on kaupungin länsilaidalla sijaitseva vesipuisto Westbad, Weinbergerstraße 11, jossa on myös useita erilaisia saunoja. Sinne pääsee parhaiten keskustasta ratikalla numero 19 (pysäkki: Westbad).

Coco Loco -sisäleikkipuisto
Sateisten päivien varalle ja miksei muutenkin. HopLop-tyylinen lasten paratiisi (ja aikuisten helvetti?) jossa saa vapaasti juosta, pomppia ja riehua. Huom: omien ruokien ja juomien tuominen jyrkästi kielletty! En tiedä mikä olisi seuraus, mutta kieltokylttejä on vessoissa asti. Kahvilasta saa kyllä ihan hyviä Flammkucheneita eli paikallisia pizzoja, joilla pärjäilee isot sekä pienet.


Coco Loco sijaitsee osoitteessa Südliche Münchner Str. 35 Grünwaldin pikkukaupungissa Münchenin eteläpuolella ja sinne pääsee ratikalla numero 25. Aukioloajat on paras tarkistaa etukäteen, paikka on joskus auki vain iltapäivisin. Samaan retkeen voi yhdistää vierailun läheisessä Bavaria Filmstadtissa, jossa nimensä mukaisesti voi tutustua elokuvien ja niiden tekemisen kiehtovaan maailmaan.

TOP3 lapsiystävälliset ravintolat ja kahvilat

Hofbräukeller,
Yksi perinteisistä müncheniläisistä oluttuvista ja ehdottomasti lapsiystävällisin. Sisällä on iso lasten leikkialue, josta löytyy Fussball-pöytää ja muuta tekemistä myös taaperoiän jo ohittaneille lapsille. Usein paikalla on myös nuori tyttö tai poika, joka katsoo lasten perään sillä aikaa kun vanhemmat syövät. Lapsiystävällisen paikasta tekee myös mahtava palvelu: lapsiperheet otetaan iloisesti vastaan eikä hieman nyrpistellen (mitä Münchenissä myös tapahtuu). Lastenlistalta löytyy useampia annoksia muutaman euron pilkkahintaan. Muutenkin ruoka on suhteellisen edullista ja varsin maukasta. Vaikka kyseessä on oluttupa, lista sisältää muutakin kuin possua ja perunaa. Voin erityisesti suositella lounasmenyytä, jossa hinta ja laatu kyllä kohtaavat. Aurinkoisen päivän sattuessa on parempi istuskella takapihan isossa Biergartenissa, jossa on myös lasten leikkipaikka. Hofbräukeller sijaitsee Wiener Platzin laidalla, joka on yksi Münchenin viehättävimmistä pikkuaukioista.

Kaiser Otto, Westermühlstraße 8
Tyylikäs paikka trendikkäällä Glockenbachin alueella keskustan kupeessa, jossa voisi käydä myös ilman lapsia. Ruoka on modernia eurooppalaista ja se on enimmäkseen todella hyvää. Lapsiystävällisen paikasta tekee erillinen leikkihuone, jonne lapset voi lähettää ja jossa on myös pari pientä ruokapöytää niille, jotka eivät vielä uskalla jättää lapsia itsekseen leikkimään. Palvelu ei valitettavasti ole aina yhtä ystävällistä kuin Hofbräukellerissä, mutta muuten ravintola on viihtyisä. Viikonloppuisin kannattaa tehdä varaus!


Cafe Glückskind,



Erikoismaininta: Biergartenit
Nämä olutpuutarhat, joissa müncheniläiset istuskelevat kauniina päivänä aamusta iltaan, ovat yleensä myös erittäin lapsiystävällisiä paikkoja. Jokaisesta isommasta Biergartenista löytyy lasten leikkipaikka ja lapsille maistuvaa sapuskaa. Eikä muutaman oluen juomista lasten seurassa katsota pahalla kuten ahdasmielisemmässä Pohjolassa - päinvastoin. Biergarteneihin tullaan tyypillisesti koko perheen voimin ja myös omat eväät ovat sallittuja, kunhan ostaa juomat tiskiltä. Jo mainittujen Bavariaparkin, Flaucherin (kuvassa) ja Hofbräukellerin Biergarteneiden lisäksi täytyy nostaa esille osoitteessa Taxisstraße 12 sijaitseva Taxisgarten, joka on hieman tavallista siistimpi ja rauhallisempi Biergarten ja jossa on tosi kiva leikkipaikka lapsille.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi asunto löytynyt!

Takaisin kotiin