Opettajaksi Suomi-kouluun

Minusta tulee ope! Kesäkuussa Suomi-koulun kevätlukukauden päättäjäisissä yhdistyksen puheenjohtaja mainitsi, että syksyllä on mahdollisesti tarvetta uusille opettajille. Kävin tuolloin esittäytymässä ja ilmoitin kiinnostuksestani. Nyt on sitten varmistunut, että pääsen opettamaan, saan vastuulleni tokaluokkalaiset ja pidän ensimmäiset oppituntini heille parin viikon kuluttua, kun koulun syyslukukausi alkaa. Kyseessä on samalla ensimmäinen työpaikkani Saksassa - erittäin osa-aikainen, kaksi tuntia viikossa - mutta silti tärkeä askel eteenpäin.

Münchenin Suomi-koulu on käytännössä iltapäiväkerho, joka kokoontuu siis kerran viikossa. Suomi-kouluja on kymmeniä ympäri maailmaa ja Saksassakin niitä on useammassa eri kaupungissa. Koulujen tarkoituksena on tukea ulkosuomalaisten ja ulkomailla syntyneiden ja kasvaneiden mutta suomea toisena (tai kolmantena) kielenään puhuvien lasten suomen kielen oppimista. Käytännössä kyse on äidinkielen tunneista, joihin sisällytetään myös suomalaista kulttuuria ja historiaa. Münchenin Suomi-koulu on noin 140 eri ikäisen oppilaan voimin yksi maailman suurimpia. Aiemmin enemmistö lapsista tuli perheistä, jotka asuvat pysyvästi Saksassa ja joissa toinen vanhemmista on suomenkielinen, mutta nykyään mukana on paljon myös lapsia, joiden molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja jotka ovat Saksassa vain väliaikaisesti vanhempien työkomennuksen ajan. Lasten kielitaito voi siis vaihdella pelkästä perusasioiden ymmärtämisestä täydelliseen suulliseen ja kirjalliseen suomeen, mikä tuo omat haasteensa opetuksen suunnitteluun.
 

Opettaminen on kiinnostanut minua jo pitkään ja uskon, että se sopii minulle. Toistaiseksi minulla ei ole kuitenkaan mitään kokemusta pienten lasten opettamisesta, pedagogisista opinnoista puhumattakaan, joten kyseessä on pitkälti hyppy tuntemattomaan. Samalla tämä on hieno mahdollisuus kehittyä ja oppia uusia taitoja, mikä on juuri sitä, jota arkeeni kaipaan lisää. Eräs kokeneempi opettaja on lupautunut avustamaan minua ensimmäisillä opetuskerroilla ja tulemme laatimaan myös opetussuunnitelman yhdessä, mikä on varmasti suureksi avuksi.

Olen iloinen nykyisestä mahdollisuudesta saada olla kotona Tytön kanssa ja tässä elämässä on puolia, joista nautin paljon. En ole kuitenkaan sellaista kotirouvatyyppiä, että minulle riittäisi pelkkä lapsen ja kodin ympärillä touhuaminen. Tarvitsen elämääni monipuolista sisältöä ja mielellään myös jotain ihan omia juttuja, joiden kautta voin kehittää itseäni ja saada uusia kokemuksia. Tältä osin opettajan pesti täyttää merkittävän ruudun ja olen erittäin innoissani tästä minulle suodusta haasteesta.
 
Lisää Suomi-kouluista: www.suomikoulut.fi
Lisää Münchenin Suomi-koulusta: www.suomikoulu-muenchen.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

München lasten kanssa TOP3

Uusi asunto löytynyt!

Takaisin kotiin